Hírek


Kiemelték az elsüllyedt Hableányt (video)
2019. június 12. 08:29
Nyolc órás megfeszített munka után kiemelték a roncsot a Dunából.

Nyolc órás megfeszített munka kellett ahhoz, hogy a szakemberek kiemeljék a május 29-én, késő este elsüllyedt Hableány városnéző hajó roncsát a Dunából. A kiemelést biztonsági okokból nagyon óvatosan végezték. A június 11-én végrehajtott műveletben a katasztrófavédelem jelentős szerepet vállalt. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság több különleges szolgálattal támogatta a munkálatokat a helyszínen. A Szent Flórián tűzoltóhajó folyamatosan szállította a kiemeléshez szükséges speciális műszaki eszközöket a helyszínre, de mentési feladatokat is ellátott. A műveletben részt vevő egyik szakértő a Dunába esett, ő a közelben álló tűzoltóhajóban kapaszkodott meg. A hajó legénysége azonnal mentőkötelet dobott neki, így rögzített helyzetben várta meg a rögtön segítségére siető motorcsónakot. Igazgatóságunk búvárszolgálatára is jelentős feladat hárult, ugyanis ők végezték az elhunytak kiemelését, illetve a budapesti hivatásos tűzoltókkal karöltve a szivattyúzást.

Május 29-én, a katasztrófa éjszakáján a legmagasabb, V. kiemelt riasztási fokozatot rendelt el igazgatóságunk, 96 hivatásos tűzoltó és 48 önkéntes támogatta a kutató-mentési műveletet. A katasztrófát követő napokban búváraink folyamatosan a roncs kiemelési helyszínén dolgoztak, feladatuk a merülő búvárok biztosítása volt, hogy ha bármilyen probléma merülne fel, azonnal ott legyenek és tudjanak segíteni. Tűzoltóhajónkra is komoly szerep hárult, ugyanis a Szent Flórián tűzoltóhajó manőverezte a helyszínre a Clarck Ádám úszódarut. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentőkutyás Szolgálata a rendőrség kutyás szolgálatával közösen végezte a Duna parti szakaszán az elhunytak keresését.

Bajtársaink a lehető legnagyobb emberséggel és empátiával végezték a mentést és a kiemelést annak érdekében, hogy a körülményekhez képest az a hozzátartozóknak a legkisebb fájdalommal járjon.

Igazgatóságunk együttérzését fejezi ki a katasztrófában elhunytak családjainak.Fotós: Schultz László tű.ftörm., Winter László tű.zls, Kolozsi Péter tű.fhdgy

 

Kapcsolódó képek:

Kiemelték az elsüllyedt Hableányt (video) Kiemelték az elsüllyedt Hableányt (video) Kiemelték az elsüllyedt Hableányt (video)
>>> További képek a galériában <<<