Hírek


Viking 2017” Komplex védelmi igazgatási gyakorlat a Dunán
2017. október 20. 07:46
Több mint háromszáz főt felvonultató komplex védelmi igazgatási gyakorlatot és bemutatót tartott Budapest Főváros Védelmi Bizottsága a Duna Árpád-hídtól északra eső szakaszán a Viking Cruises Ingvi nevű szállodahajóján „Viking 2017” néven, 2017. október 19-én, 08:00-16:30 között.

A gyakorlat célja a beavatkozó szervezetek tevékenységének, feladatainak, eljárási rendjének begyakorlása; valamint a résztvevők közötti koordináció fejlesztése volt. A nagyszabású, rendkívül összetett tevékenységeket felvonultató, sikeresen végrehajtott gyakorlat tapasztatit a résztvevő szervezetek a jövőben a képzéseik során is felhasználhatják.


Dr. György István, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke köszöntőjében kiemelte, ez a komplex védelmi igazgatási gyakorlat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az egyes védelmi szervezetek együttműködésének fejlesztése révén növelhessük a főváros, országunk, szövetségeseink, az Európai Unió és a NATO nemzetek lakosságának biztonságát. A bemutatón részt vett Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.


Az esemény forgatókönyve szerint nemzetközi bűnözői csoportok fegyveres összetűzésbe keveredtek egymással a hajón, amely következtében több mint 25 ember megsérült. A NAV Bűnügyi Főigazgatóság MERKÚR bevetési egysége és a MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár speciális beavatkozó erői a bűnözőket ártalmatlanították. A legsúlyosabb sérülteket mentőhelikopter szállította el, miközben a Mentőszolgálat és a beavatkozók a többi sérültet a helyszínről mentőhajókra emelték át. Az események során tűz keletkezett, amelyet a fővárosi tűzoltók a Szent Flórián tűzoltóhajó, valamint a Dunaújváros hadihajó közösen fékeztek meg.


A műveleteket végzők tizenegy vízi járművel közelítették meg az eseményt; többek között a Nemzeti Adó és Vámhivatal Hannover nevű hajójával, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szent Flórián elnevezésű tűzoltó-hajóval, a BRFK a Sugó nevű kisgéphajójával, továbbá a Magyar Honvédség 1. Hadihajós és Tűzszerész Ezrede a „Dunaújváros” aknaszedő-hajójával. Az Országos Mentőszolgálat egy mentőhelikopterrel és tizenegy mentőautóval érkezett a helyszínre. A gyakorlat egyik leglátványosabb elemeként az OMSZ mentőhelikoptere a hajó fedélzetére szállt le.


A gyakorlat ideje alatt az esemény helyszínének közvetlen közelét a BRFK és a Dunai Vízirendészeti Kapitánysága biztosította.